
SPORT BOWLING CHANGES 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

I want to run a Sport league. What would my league be required to do?  

Starting with the 2015-2016 season, leagues only will be required to designate the lane condition 

as Sport/Challenge when they submit the league application to the local association. Leagues no 

longer will be required to submit lane tapes to verify the Sport conditions or register the league 

on BOWL.com 

 

Do I still need a Sport Bowling membership to compete in a Sport/Challenge league? 

No. Leagues starting Aug. 1, 2015, only will require bowlers to have a standard USBC 

membership, or a USBC Basic membership for Basic leagues, to compete in a league which is 

using Sport/Challenge lane conditions. 

 

What are the reasons for the changes in the Sport program? 

We not only want to encourage more bowlers and leagues to compete on Sport patterns, but also 

want to improve the average integrity of certified tournaments. The membership cost for the 

bowler and the additional work required by those running Sport leagues – submitting paperwork 

and having to pull lane tapes – were the biggest barriers to either starting a Sport league or 

reporting as a Sport league. Removing these barriers make it easy for leagues competing on 

Sport conditions to report as a Sports/Challenge league. 

 

What types of awards are given to honor scores bowled in Sport Bowling leagues and 

tournaments? 

Because verification of Sport lane conditions no longer will be a requirement, honor scores or 

achievements on Sport patterns will not be recognized as a separate category. USBC will provide 

special awards to those who bowl an honor score in most major USBC competitions, such as the 

USBC Masters and USBC Queens, since those competitions are bowled on verified Sport 

conditions and are the highest levels of certified competition. 

 

Will Sport Bowling affect my average?  

Sport Bowling conditions are more challenging and bowlers’ averages on Sport conditions 

usually are lower. By designating leagues as Sport/Challenged, bowlers without a standard 

league average will be required to submit an adjusted average using the Sport Bowling Average 

Adjustment Chart found on BOWL.com/SportBowling. 

 

What is a Sport Bowling Average Adjustment Chart? 

Sport Bowling conditions are more difficult and research has shown bowlers have a lower 

average on Sport conditions. To ensure fair competition, the adjustment chart was created for 

bowlers only having a Sport Bowling average who want to compete in tournaments using 

standard conditions; if a bowler has an established standard average, that average shall be used 

for standard tournaments. The chart is not considered a “re-rate” of the bowler but to allow for a 

fair adjustment to what would be expected of the bowler during competition on a typical league 

and tournament condition. It does not supersede the abilities of a tournament director to further 

adjust any bowlers’ entering average upward per USBC Playing Rule 319. 



 

Why would I want to run a league where averages would be lower? 

To help your bowlers become better. Sport Bowling conditions are more challenging, requiring 

bowlers to make consistently accurate shots and to know when to make necessary adjustments. 

Most major USBC events, PBA, PWBA and international tournaments are conducted on Sport 

Bowling patterns. 

 

What lane conditions should leagues report as a Sport/Challenge league? 

Any league pattern known or thought to be close to a ratio of 4:1 or flatter would be considered a 

Challenge or Sport league. This includes PBA patterns (Cheetah, Scorpion, etc.), USBC Open 

Championships patterns, World Bowling patterns or Kegel Sport Bowling patterns. Lane patterns 

will be available on the Sport Bowling Resource page at BOWL.com/SportBowling on July 1. 

 

What impact will this have on Youth and Junior Gold membership? 

The changes do not affect Youth memberships. Youth bowlers can compete on Sport/Challenge 

lane conditions with their standard Youth membership. Youth bowlers wanting to compete in 

Junior Gold qualifying leagues or tournaments still will need to purchase a Junior Gold 

membership. 


